Първо, нека веднага да уточним, че под черни хумористи“ нямаме предвид хора

...
Първо, нека веднага да уточним, че под черни хумористи“ нямаме предвид хора
Коментари Харесай

Педофили, убийци, расисти и черни хумористи

Първо, дано незабавно да уточним, че под „ черни хумористи “ нямаме предвид хора като Дейв Шапел, Ричард Прайър или Еди Мърфи. Тук изобщо не става дума за цвета на хумориста, който (ако парафразираме Майлс Дейвис) може да е и лилав със зелен мирис, стига да е комичен.

Става дума за хумора .

Повод за този текст са новите опити да бъдат бойкотирани сериалът „ Рик и Морти “ и неговият създател Дан Хармън. В САЩ наричат това феномени, подсилено от обществените мрежи, cancel culture - просвета на зачеркването, заличаването, отменянето. На български можем да я наименуван културен протест. Това означава едновременното отказване на всички креативен достижения на бойкотирания автор, прекратяването на излъчването или издаването им, фактическата възбрана да работи в региона си и да има обществени изяви, всичко това съчетано с тормоз в обществените мрежи, избухващ още веднъж със и без мотив. Разбира се, някои от бойкотираните изцяло си го заслужават - например Харви Уайнстийн, който не е прочут като шегобиец. 

В други случаи обаче въпросът е противоречив.

" Рик и Морти “ е анимационен комедиен и научнофантастичен сериал за възрастни, който освен че е занимателен, кара зритерите и да мислят. В центъра на сюжета са Морти - най-обикновено момче, и дядо му Рик. Дядото се занимава с необикновени научни проучвания и постоянно е изцяло несъответстващ. Той има обичая да взима внука си когато и да е на денонощието и да потегля с него на луди завършения благодарение на летяща паница - в разнообразни измерения на времето и пространството, където двамата попадат в нелепи обстановки. 

Сега обаче неговият създател Дан Хармън, а и самият сериал, още веднъж са в радара на канселаторите. Създателят на Рик и Морти е изправен пред нещо с по-тежки последствия от тогавашните „ приятелски съдилища “ заради едноминутен пародиен скеч на сериала „ Декстър “, пуснат в обществените мрежи преди 11 години - при това с предизвестие, че на някои фенове може да им се види краен. Има ли значение, че Хармън към този момент се извини? Има ли значение, че  пародията е толкоз неуместно неуместна , че никой естествен човек не би я взел на съществено? Очевидно не. 

Декстър, да поясним, е основният воин в едноименния сериал (по романите на Джеф Линдзи, издадени и на български) и работи като съдебен специалист към полицията в Маями. Декстър не схваща любовта, апатичен е към секса и не изпитва чувства. Освен това е психопат-садист, който изтезава и убива хора. „ Страховит, подигравателен и приятно занимателен, „ Декстър “ навлиза надълбоко в душата на един от най-свежите литературни герои в последно време. Може би първият сериен палач, който нахално печели любовта ни “, написа за него сп. „ Тайм “. 

Това, което отличава Декстър от всички други действителни и измислени психопатични садисти е, че  той е сериен палач с „ морал “ . Декстър не закача почтените хора, той измъчва и убива единствено серийни убийци. Сериалът предлага обяснение по какъв начин Декстър е станал подобен, какъвто е - само че колкото и правдиво да ви се стори обяснението, колкото и добре да е изработен сериала (а той е изработен - и признат от рецензията и от публиката - много добре), остава един безспорен факт: „ Декстър “ оправдава саморазправата, мъченията и убийствата. Ако сте 18+, можете да го гпедате в HBO Go - има ги и осемте сезона, които бяха излъчени премиерно сред 2006-а и 2013 г. 

В пародийния скеч, изработен от Хармън на смешка, Декстър се споделя Дарил - и не е палач, а педофил (разбира се, с морал), който е изнамерил метод да пътува във времето, за да блудства с деца. Но единствено с такива, които в бъдещето са станали убийци (а за какво не и педофили?). Това е  непоносимо и гнусно, само че несъмнено е смешка , черен комизъм , който явно не всеки схваща. Eдно известие в Туитър от 13 август с обвинения в педофилия против Дан Хармън и закани и обиди против хората, които гледат „ Рик и Морти “, само за няколко часа събра над 1500 споделяния и получи над 2000  харесвания. 

Да приемем, че Хармън е „ хвалил “ (макар и на шега) педофилията (като метод за въздържане на убийци). „ Декстър “ хвали убийството като метод за въздържане на убийци (не на шега). Няма да питам кое е по-отвратително закононарушение, тъй като отговорът е явен - някои убийства могат да наподобяват оправдани. Във филмите, книгите, учебниците по история, политиката и медиите това се случва непрекъснато. А според много хора, с изключение на убийците, които имат оправдания, има и убийци, които заслужават благодарности, удивление и даже монумент. Например Ленин. Или човекът, умъртвил Хитлер. 

Хармън към този момент се извини един път - през 2018 година, когато за първи път „ сътрудниците на моралната полиция “ преоткриха скеча му в интернет. По същото време  и по доста сходен метод - заради обществено припомняме на стари туитове с смешки на педофилска тема, „ Дисни “ уволниха Джеймс Гън, който трябваше да режисира „ Пазителите на галактиката 3 “.  Той незабавно се извини, а  актьорският състав скочи като един в негова отбрана, и все пак на „ Дисни “ им трябваше година и половина, докато му простят. 

Трябва да пазим всеки тип комедия, само че изключително черната, тъй като тя е ефикасен механизъм за с справяне с паниките, болката и ужаса. Ролята на черния комизъм е значима - когато се подиграва със гибелта, страданията и други мъчителни тематики, той ни оказва помощ да ги преодоляваме по-лесно. Не инцидентно е най-разпространен измежду служители на реда, лекари и пожарникари. Някои от най-великите филми в историята на киното - „ Арсеник и остарели дантели “, „ Доктор Стрейнджлъв… “, „ Фарго “, „ Криминале “, „ В Брюж “ и най-наскоро „ Джоджо Заека “ - са блестящи мостри точно на този  все по-застрашен род .  

Според ново изследване, оповестено в сп. Cognitive Processing, екип от психолози заключава, че хората, които ценят черния комизъм - дефиниран като „ комизъм, който показва тревожни, трагични или мъчителни тематики в комичен проект “, изгпежда „ имат имат по-висок коефициент на просветеност, демонстрират по-ниска степен на експанзия и се опълчват на отрицателните усеща по-ефективно от хората, които не одобряват такива смешки “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР